nikolina015 | 23 Jul, 2008, 08:26 |
Generalna
| (1109 Reads)
Odavno su ljudi prepoznali i vrednuju te izuzetne i retke prirodne tvorevine . Istorija je puna priča o mitu. lepoti, vrednosti i eleganciji koju biseri nose sa sobom. Razne civilizacije su im zbog mističnog porekla pripisivale magična svojstva.
Zanimljivo je da tek oko 20 vrsti školjki (od 8.000 koliko postoji) može pod nekim uslovima da napravi biser. To se dešava kada u školjku na neki način uđe strani objekat i proradi njen odbrambeni mehanizam. Školjka tada luči u slojevima sedefastu materiju koju nazivamo nekar i ako to potraje koju godinu tada nastaje biser. Razumljivo je da su biseri koje su školjke na ovaj način stvaralale bili retki a još teže su ih pronalazili jer su ležali na dnu mora.
U osamnaestom veku dolazi do porasta tražnje ali i do smanjenja ponude usled iscrpljenosti dotadašnjih nalazišta. Tek početkom dvadesetog veka, kada čuveni Mikimoto uspeva da odgaji na farmama u Japanu školjke sa biserima, dolazi do delimičnog zadovoljenja tražnje.
Popularnost bisera od tada ne jenjava a na svetu danas ima preko 5.000 farmi koje se bave gajenjem ovih vrsti školjki.
Kultivisani biseri se dele na slatkovodne (one koje dolaze iz jezera i delta nekih reka) i one iz mora i okeana.
Slatkovodni biseri se gaje najvećim delom u Kini. Kvalitet ovih bisera se zadnjih godina značajno poboljšao u vidu sjaja, lastera, kvaliteta nekra i boje. Veličina ima raznih, u rasponu od 2 do 13mm.
Po vrstama školjki i mestima gde se farme nalaze razlikujemo tri vrste morskih gajenih bisera:
Akoya, Tahiti i Biseri južnih mora
Trackback URL: http://www.blog.rs/trackback.php?id=31631